Samenwerking Stotijn Notariaat
Bespaar vermogensrendementsheffing!
Aflossen op de hypotheek

Schenken

U doet een schenking als u iemand iets geeft waardoor die ander rijker wordt en u armer. Een schenking wordt ook wel een gift genoemd. Een schenking bestaat meestal uit geld of goederen, maar kan bijvoorbeeld ook een lening zijn tegen een te lage rente (lager dan 6%) of de verkoop van een huis tegen een prijs onder de marktwaarde.

Als u een schenking doet, hebt u te maken met de belastingregels voor schenkingen. U hebt onder andere te maken met schenkbelasting, en uw schenking kan gevolgen hebben voor uw erfenis.

Voor de schenkbelasting gelden vrijstellingen. Elk jaar mag u tot een bepaald bedrag belastingvrij schenken. Hoe hoog de vrijstelling is, hangt af van uw relatie met de ontvanger. Voor kinderen geldt een hogere vrijstelling dan voor andere personen. Als u meer schenkt dan de vrijstelling, moet de ontvanger schenkbelasting betalen. U kunt als schenker ervoor kiezen om zelf schenkbelasting te betalen. Daardoor hoeft degene aan wie u een schenking doet geen schenkbelasting te betalen.

Sommige schenkingen (giften) mag u aftrekken van de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Als u komt te overlijden binnen 180 dagen nadat u een schenking hebt gedaan, heeft dit gevolgen voor uw erfenis.

Schenken lijkt gemakkelijk, maar het opstellen van een goed schenkingsplan bespaart enorme bedragen aan schenkbelasting.

Dor schenken wordt de nalatenschap verlaagd. U kunt schenken in cash, maar ook op papier. Door een juiste constructie kan hiermede de grondslag voor de Wet Langdurige Intensieve Zorg (LIZ) verlaagd worden. De LIZ is de opvolger van de AWBZ.

Wat kunnen wij o.a. voor u betekenen;

  • opstellen van een fiscaal sluitend schenkingsplan
  • beoordelen of schenken op papier 'zinvol' is of dat er jusit cash geschonken moet worden
  • besparing schenkbelasting
  • advies inzake de haalbaarheid van schenkingen
  • opstellen via onze notaris van schenkingsaktes
  • second opinions

etc.

Ons werkgebied voor Estate Planning en schenken is geheel Nederland met de focus op Noord en Oost Nederland, het Westland, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Noord-Brabant en Noord-Holland.

Uw contact