Samenwerking Stotijn Notariaat
Bespaar vermogensrendementsheffing!
Aflossen op de hypotheek

Tweede woning

Veel mensen hebben het bezit van een tweede woning op hun verlanglijstje staan, maar bij de aanschaf daarvan komt een hoop kijken. Met name het land waarin je een tweede huis koopt, is van belang.

De tweede woning is fiscaal gepositioneerd in box 3. Dat betekent dat de rente die u betaalt op de financiering van een tweede woning niet fiscaal aftrekbaar is. Bij een tweede woning in het buitenland spelen nog andere facetten een rol, bijvoorbeeld: ‘hoe wordt een eventuele belasting op deze woning ingevorderd? Is dit in Nederland of in het land waar de woning gelegen is? Nederland heeft met veel landen een verdrag ter voorkoming van dubbele belastingheffing op het gebied van de Inkomstenbelasting.

Helaas zijn er met aanzienlijk minder landen verdragen gesloten op het gebied van successie. Dit kan dus betekenen dat na uw overlijden de nabestaanden zowel in Nederland moeten afrekenen over de waarde van het pand als in het land waar het pand gelegen is.

Verder zijn er vele financieringsstructuren denkbaar om het tweede huis te financieren. Het kan bijvoorbeeld vanuit de overwaarde van de eerste woning, uit spaargelden, uit uw BV etc.

  • de financiering van de tweede woning vereist maatwerk
  • naast de fiscaliteiten dient er aandacht te worden besteed aan de successierechtelijke aspecten
  • laat vooraf uw mogelijkheden beoordelen
  • speciale buitenland hypotheek arrangementen

Ons werkgebied voor hypotheekadvies voor uw tweede huis is geheel Nederland met de focus op Noord en Oost Nederland, het Westland, Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Noord-Brabant en Noord-Holland.

Uw contact